BENQ: A GAMER MONITOROK KIVÁLASZTÁSÁNAK LEGFŐBB SZEMPONTJAI

2021. november 25. – A BenQ, a világ a világ vezető márkája a projektorok és monitorok gyártásában segítséget nyújt abban, hogy milyen szempontok alapján érdemes kiválasztani a követkető gamer monitorodat. A megfelelő modell kiválasztásához több szempontot is figyelembe kell venni, beleértve a panel típusát, a felbontást és a képernyő méretét, a képfrissítést, a válaszidőt, valamint egyéb más szempontokat is.

A panel típusa

A panel a monitor legalapvetőbb eleme, amely minden vizuális élményre hatással van. Az LCD monitorok esetén három különböző paneltípust különböztetünk meg:

  • TN (twisted nematic): Ez a leggyorsabb paneltípus, amely akár 360 Hz-es képfrissítést is képes biztosítani. A gyorsaság és az alacsony válaszidő jelenti a legnagyobb előnyét, azonban betekintési szögben és színmegjelenítésben elmarad a többi típustól.
  • VA (vertical alignment): Kiváló kontraszt, gyors válaszidő, jó színek és jobb látószög, mint egy TN panelek esetén. A VA jelenti az aranyközéputat, ezért is tartozik a legnépszerűbb megoldások közé.
  • IPS (in-pane switching): a színteljesítmény és a betekintési szög tekintetében a legfejlettebb megoldás. A válaszideje és a frissítési gyakoriság hasonló a VA-hoz, tehát lassabb, mint a TN, azonban a legtöbb igénynek megfelel. Az IPS technológia legnagyobb előnye a színmegjelenítés, amely messze felülmúlja a másik két megoldást.

Képernyőméret és felbontás

Míg a monitorok mérete általában 22-től 50 hüvelykig terjed, a legnépszerűbb gamer monitorok a 25 és 35 hüvelyk közötti megoldások. A legnépszerűbb felbontásnak a FullHD (1920×1080), a QHD/2K (2560×1440) és a 4K/UHD (3840×2160) számít. A „normál” kialakítású monitorok képaránya 16:9, azonban léteznek ultraszéles monitorok is 21:9-es vagy 32:9-es képaránnyal is.

A méret és a felbontás egyensúlyában 100-120 pixel/hüvelyk körüli képpontsűrűségre kell törekedni.  Általánosságban elmondható, hogy az 1080p 25 – 27 hüvelykes monitorok a legjobbak azoknak a játékosoknak, akik gyors válaszidőre és képfrissítésre vágynak. A nagyobb felbontású monitorok ezzel ellentétben lassabbak mind válaszidő, mind pedig képfrissítés tekintetében, így nagyobb felbontás választása esetén érdemes ezt is figyelembe venni.

Frissítési frekvencia

Figyelembe véve a PC-t és a konzolok jelenlegi generációit, a legtöbb játék 60–120 Hz-es sávszélességben működik, így egy 144 Hz-es vagy 165 Hz-es monitor remekül szolgál ezekhez. Természetesen kompetitív esport játékok esetén érdemes elgondolkodni a nagyobb képfrissítésű, 240 és 360 Hz-es megoldásokon is.

Válaszidő

A frissítési gyakorisággal együtt a monitor válaszideje határozza meg azt, hogy mennyire lesz gördülékeny és zökkenőmentes a játékélmény. Bármilyen eltérés a grafikus kártya és a monitor között akadozást és szakadást okoz. A lassú válaszidejű monitor pedig nagyobb bemeneti késleltetéssel jár, ami észrevehetővé válhat játék közben, különösen gyors tempójú címek esetén. A gyártók általában a szürkéből szürkébe (GtG) és a mozgó kép válaszidejét (MPRT) használják a monitor gyorsaságának kifejezésére. Mindkettőnél fontos, hogy az értéke nullához közeli legyen.

Az olyan technológiák, mint a FreeSync és a G-Sync, segítenek szinkronizálni a monitort a GPU-val, hogy elkerüljék az alkotott kép szakadozását. A teljes bemeneti késleltetés (a gomb vagy gomb megnyomása és a képernyőn megjelenő megfelelő művelet közötti idő) leginkább a monitor belső tulajdonságaitól függ.

Ívelt vagy síkképernyő

A síkképernyő bármilyen játékműfajhoz és stílushoz kiválóan illeszkedik. Az ívelt panelek az utóbbi években egyre népszerűbbé váltak a gyártási folyamatok fejlődésével. Az ívelt monitorok jobban illeszkednek az emberi látás természetes mélységéhez. A görbe mélységét egy számmal fejezzük ki, amelyet egy R, mint sugár követ. Tehát az 1000R monitor 1000 mm-es távolsággal rendelkezik széltől szélig. Minél alacsonyabb a szám, annál közelebb vannak az élek és annál agresszívebb a görbület.

Mivel az ívelt monitorok szinte mindig 21:9-es szélességűek, nagyobb látómezővel rendelkeznek, mint a síkképernyős megoldások. Szimulátorok esetén – például autóverseny vagy repülés – az ultravékony, ívelt monitorok jelentik a legjobb választást. Határozottan reálisabb és vonzóbb megtekintési élményt nyújtanak, mint a síkképernyős megoldások.

Egyéb tényezők

Mivel a monitorok legtöbb specifikációja megegyezik, érdemes megnézni, hogy az egyes gyártók milyen extrákat kínálnak. A BenQ HDRi túlmutat az alapvető HDR megoldásokon. Egyéni kép üzemmódokkal és környezeti fényérzékelőkkel működik együtt, hogy személyre szabott nagy dinamikatartományú élményt nyújtson.

A képernyő hosszú időn keresztül történő figyelése káros az emberi szemre. Az Eye-Care technológiával ellátott BenQ gamer monitorok kiszűrik a káros kék fényt és megszüntetik a villódzást, ezzel csökkentve a szemfáradtságot.

A hangot a legtöbb monitorgyártó gyakran figyelmen kívül hagyja, a BenQ azonban különös hangsúlyt fordít arra. A treVolo hangmérnöki csapatával nagy teljesítményű, 2.1 csatornás monitorokat készít a játékosok nagy örömére. Az egyedileg személyre szabott hangbeállítások pedig tovább növelik a játékélményt.

Mindezek mellett a BenQ monitorok egyéb finomhangolási beállításokkal is rendelkeznek. A Color Vibrance lehetővé teszi a színek intenzitásának beállítását, míg a Black eQualizer és a Light Tuner optimalizálja a képernyő sötét és világos területeit, hogy egyetlen részlet se vesszen el.

Monitorok minden játékstílushoz!

Szerepjáték, kalandjáték és narratív játékok: Ezeknek a műfajoknak jó színre és nagyobb felbontásra van szükségük, szemben a puszta gyorsasággal és válaszidővel. Ebben az esetben az EX2780Q nyújtja a legjobb megoldást a kalandjaid során.

FPS: Ebben a műfajban a képkockasebesség és válaszidő számít a leginkább. Ezekhez a játékokhoz a gyors, FullHD felbontású, 165 Hz-es és 1ms-os MOBIUZ EX2510S/EX2710S monitorok jelentik a legjobb választást.

Verseny- és repülőszimulátorok: Az ultraszéles és ívelt képernyők remek választást jelentenek a szimulátorrajongók számára. Az EX3415R, EX3203R és az EX3501R modellek kiváló játékélményt nyújtanak ebben a kategóriában.