Asustor Nimbustor 4 Gen2 áttekintés 

Az Asustor nemrég mutatta be legújabb üdvöskéjét, a Nimbustor 4 Gen2-őt, amely a vadonatúj, játékhoz tervezett AS54 sorozat része. A gyártó számos fejlesztést kínál a kiváló teljesítményért és kimagasló ár-érték arány kombinációja érdekében.  

Külső 

A Nimbustor 4 Gen2 fényes előlapján geometrikus minta töri meg az egyszerűséget, hasonlóan a Drivestor 4 Pro modellhez. A piros Asustor logó és két kis csík extra külsőt kölcsönöz a NAS-nak. A NAS tetején a szellőzőnyílások igazán esztétikus kialakítást kaptak, érezhető, hogy a gyártót valóban a gaming inspirálta. A fényes előlap mágneses, így könnyedén eltávolítható, alatta pedig megtalálható a 4 meghajtólemez. A mágneses előlap azért is szerencsés, mert védelmet nyújt a por ellen. A meghajtókba szerszám nélkül telepíthetünk merevlemezeket vagy PCIe 3.0 SSD-ket egyaránt. Természetesen, mint majdnem minden Asustor modellen, elől találhatók az állapotjelző LED-ek, amelyek megmutatják a NAS aktuális állapotát. 

Specifikációk 

A Nimbustor 4 Gen2 az Intel legújabb 10 nm-es Celeron N5105 négymagos processzorával rendelkezik, amely akár 2,9 GHz-es turbó órajelre is képes. Az új CPU 31%-os teljesítménynövekedést kínál az előző generációs Celeron processzorokhoz képest, továbbá a 4 GB DDR4-2933 RAM akár 20%-kal nagyobb teljesítményt biztosít, mint a DDR4-2400. 

A Nimbustor 4 Gen2 már két 2,5 Gigabites hálózati porttal is fel lett szerelve, amelyek támogatják a többcsatornás SMB-t és a link aggregálást, így segítségükkel elérhetjük az akár 5 Gbps kombinált sebességet. A gyártó akár 576 MB/s-os olvasási és 566 MB/s-os írási sebességet ígér, ami elég jónak számít az otthoni felhasználásra szánt NAS-ok körében. Ha már a portoknál járunk, akkor érdemes megemlíteni, hogy a Nimbustor 4 Gen2 további három USB 3.2 Gen 2 x1 porttal is rendelkezik, amelyek akár 10 Gbps teljesítményt képesek nyújtani. Beépített HDMI 2.0b port is helyet kapott az eszközön, támogatja a 10 bites 4K H.265/HEVC hardveres dekódolást és a 10 bites VP9 Profile2 dekódolást, így zökkenőmentes lejátszási élményt biztosítva a 4K-s HDR-tartalmakhoz. Szóval valóban egy kiváló megoldás az otthoni szórakozáshoz és szerkesztési munkákhoz egyaránt. 

A Nimbustor 4 Gen2, ahogy már írtuk, 4 meghajtórekesszel rendelkezik, amelyekbe a szabványos SATA-merevlemezeken kívül négy M.- foglalattal rendelkező NVMe SSD is telepíthető. Miért jó ez nekünk? Az SSD-k természetesen gyorsabbak, így ezeket nem csak rendszertárolási feladatok ellátására használhatjuk fel, hanem akár gyorsítótárként is, így kihasználjuk a NAS-ban rejlő gyors potenciált. 

Azért, hogy az eszköz ne melegedjen túl, az Asustor egy 120 mm-es ventilátorral oldotta meg a szellőzést. Kérdezhetnénk, hogy vajon ez mennyi zajjal jár? A gyártó állítása szerint működés közben mindössze 19,7 dB, ami nem egy hangos eszközre utal. Kipróbáltuk, zenehallgatás és tévénézés közben, és abszolút megállapítható, hogy szinte észre sem vettük. Így aki érzékeny a zajra, annak sem kell ettől tartania. 

Beállítás és felhasználás 

Az ADM 4.2 – az Asustor saját operációs rendszere – fut a Nimbustor 4 Gen2 modellen, ami számos fejlesztést kínál. Felhasználóbarát kezelőfelülettel rendelkezik, valamit az új gyors útmutatási funkcióval rendkívül egyszerűvé vált a beüzemelés. Az ADM egyébként egy teljesen új, játék ihlette külsőt is kapott, ami a gamerek tetszését biztosan elnyeri.  

A szokásos alap NAS funkciókon kívül rengeteg felhasználási lehetőséget kínál a NAS. Több mint 200 alkalmazást tölthetünk le az App Central áruházból, így biztosan megtaláljuk a számunkra megfelelő appokat.  

Az Asustor Live alkalmazás már egy ideje elérhető az Asustor néhány modelljére, így kíváncsiak voltunk erre a funkcióra. Miért különleges ez? Tulajdonképpen a NAS lehet saját streaming központod. Az Asustor Live alkalmazás lehetővé teszi a streamelést közvetlenül a NAS-ról a Twitch, YouTube, Facebook, Instagram, Restream vagy RTMP kompatibilis platformokra. A játékok tárolására pedig lehetőség van az iSCSI-meghajtón, ami lehetővé teszi bizonyos játékok futtatását a NAS-ról, ha azok nem lennének elindíthatók a hálózati megosztáson keresztül. Szóval tartalomgyártók, streamerek, gamerek, ezt Nektek találták ki! 

A Numbustor 4 Gen2 alkalmas felügyeleti rendszer létrehozására is, mivel négy ingyenes kameracsatornát kínál, így az otthoni és kisirodai felhasználók költséghatékony felügyeleti megoldást alakíthatnak ki a NAS segítségével. Ehhez pedig a Surveillance Center és a hozzá tartozó AiSecure mobilalkalmazás áll a rendelkezésünkre. Telepítés után élőben kísérhetjük figyelemmel, hogy mi történik otthonunkban vagy irodánkban.  

Összegzés 

A Nimbustor 4 Gen2 modell egy rendkívül jól összerakott eszköz, ami rengeteg funkciót kínál. Ár-érték arányban minket meggyőzött, főleg a steamelési képessége, hiszen manapság már mindenki tartalomgyártó akar lenni, így, ha otthoni vagy kis irodai felhasználóként NAS választás előtt állsz, akkor érdemes megnézned a Nimbustor 4 Gen2 modellt mindenképpen.